Du behöver
Pepparkakshus med kristyr
250g pepparkaksdeg
ev färgat strössel
1 äggvita
2,5 dl florsocker
2 krm ättiksprit
Pepparkaksbotten
75g smör
5 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskrydda
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
1 dl filmjölk
Kolakräm
1,5 dl vispgrädde
1 dl karamelliserad mjölk (dulce de leche)
2 dl lingonsylt
Brynt smörfrosting
250g smör
2,5 dl florsocker
0,75 dl vispgrädde
Garnering
1 dl lingon
Detta recept hittade jag hos Allt om mat, skapat av Mia Öhrns.
Gör så här
- Börja med pepparkakshusen innan tårtan bakas så de får torka ordentligt. Sen gör du den mjuka pepparkaksbotten innan du sätter ihop pepparkakstårtan.
- Pepparkakshus: Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut pepparkaksdegen ganska tunt på lätt mjölad bänk. Skär ut 20 hus efter mallar eller på fri hand. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-7 min. Låt svalna.
- Kristyr: Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Sikta ner florsockret och tillsätt ättikan. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och fluffig. Spritsa kristyren på kakorna. Garnera eventuellt med strössel. Låt stelna i rumstemperatur.
- Mjuk pepparkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda mjöl, pepparkakskryddor och bakpulver. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ner mjölblandningen, tillsätt smör och filmjölk och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.
- Skär kakan i fyra bottnar. Vispa grädden fast och blanda med dulce de lechen.
- Bred hälften av lingonsylten på den första tårtbottnen. Lägg på nästa botten och bred på dulce de leche-grädden. Lägg på den tredje tårtbottnen och bred på resten av sylten. Lägg på sista bottnen. Ställ tårtan i kylen.
- Brynt smör-frosting: Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt.
Häll genast smöret i en bunke och låt svalna. Ställ in i kylen tills smöret börjar stelna något. Vispa smöret med elvisp tills det vitnar lite. Tillsätt florsocker och grädde och vispa 2–3 min, tills det blir fluffigt.
- Bred först ett tunt lager frosting runt hela tårtan för att innesluta smulorna. Bred sedan resten av frostingen runt och ovanpå hela tårtan.
- Fäst pepparkakshus runt tårtan.
- Garnera med lingon strax före serveringen.



Föregående
Nästa